המנעול הראשון בעולם
לידתו של המנעול הראשון בעולם
מי לא מכיר את השלט "זהירות כלב נושך" אותו נוהגים לתלות בעלי בתים בתקווה להרתיע פורצים מלהיכנס באישון לילה ולגנוב?
היום, כמו בעבר, אנו משתמשים בחיות על מנת להגן על רכושינו. המנעול הראשון בעולם היה ככל הנראה, תנין. בהודו בתקופת שלטונו של הקיסר אנם, נעשה שימוש בתנינים כדי להגן על הרכוש הקיסרי. בריכות ענק נחפרו מסביב לארמון, בהן נשמרו מטבעות הזהב וחפצי הערך בתוך תיבות עץ גדולות. התיבות הוטבעו במעמקיי מיי הבריכות ובתוכן שחו מאות תנינים ששמרו על אוצרות המלך. התנינים התקיימו מקצבת מזון מעטה כדי להבטיח שיהיו רעבים מאוד באופן תמידי. אם פורץ העז לנסות לשדוד את האוצרות מן הבריכות, דינו היה מוות, מובטח על ידי התנינים המורעבים.הדרך היחידה להגיע לאוצרות המוטבעים הייתה לסמם את התנינים או להורגם.
מפתחות ומנעולים היו מוזכרים זמן רב טרם לידתו של ישו, ולעתים קרובות בתנ"ך, למשל "ויעמידו דלתתיו ומנעוליו ובריחיו" (ספר נחמיה, פרק ג', פסוק ג').
באנגלית מנעולן נקרא " Locksmith ". מקור השם " locksmith " הוא שם למסגר שעסק במנעולים , יצרניי מנעולים נודעו והתפרסמו בזכות עיצוב מנעולים יפייפיים באיכות גבוהה.
המנעולים המכאנים הראשונים נעשו מעץ והם יוצרו בכמה תרבויות שונות. ישנן עדויות כי תחילת השימוש במנעולים המכאניים הראשונים היה במצרים לפני כ-4,000 שנים. המנעול היה מעץ והכיל מנגנון פינים אשר נמשכו כלפי מטה על-ידי כוח הכבידה ונעלו את הדלת. המפתחות היו גדולים ועשויים מעץ עם זיזים. שיטת הנעילה נעשתה על-ידי דחיפת המנעול וסיבובו, ממש כפי שאנו משתמשים במנעולים היום.
מנעולי המתכת הראשונים הופיעו בשנת 870 לספירה ומיוחסים למנעולנים בכירים בעלי בתי מלאכה. בתקופה זו היו גם מנעולי בריח פשוטים עבור שערי חצרות גדולים. פשוטי העם השתמשו במנעולים שהיו כעין ידית עץ גדולה שהסתובבה סביב הדלת ומנעה כניסת זרים.
במשך מאות שנים שימשו מנעולים מסוגים שונים לסגירת דלתות, שמירה על רכוש וכליאת אסירים.
באזור הקרוב אלינו המנעולנים הראשונים שידוע עליהם יצאו מבית לחם והיו בנים של יצרני מסמרים
מנעולני בית-לחם הקדומה
במחצית השנייה של המאה ה-18 בעיר בית-לחם מומחים לעיצוב מתכות כגון נפחים, מסגרים וייצרני מסמרים היו חלק בלתי נפרד מן הכלכלה המשותפת. הם לא קיבלו שכר, אלא תמורת עבודתם קיבלו מזון, בגדים ומחסה. הנפחייה הראשונה בבית לחם נפתחה בשנת 1743 ובתחילה ישבו בה כל בעלי המקצוע הללו יחדיו, כאשר בהמשך הפך ייצרן המסמרים לעצמאי.
וילדיו היו למנעולנים
וילדיו היו למנעולנים
חלק מן המומחים לעיצוב מתכות היו מעורבים בפעילויות נוספות בקהילה כגון עבודת מיסיון או מוזיקה. לבד מחובותיהם הסוציאליות והדתיות, הם שימשו גם כעגלונים שהובילו ברזל ופלדה מספקים אזוריים אל בית-לחם. לפחות עד שנת 1760 מרבית הברזל של בית-לחם יובא מניו-ג'רזי והפלדה יובאה מפילדלפיה. הנפחים, המסגרים וייצרני המסמרים הופקדו גם על ייצור דלק מפחם עבור התנורים שלהם. הפחם נוצר בתהליך בעירה באש "חנוקה", כלומר הבערת עצים המכוסים באדמה ועלים שתוצאתו הייתה חומר דליק וקל להצתה.
הנפח היה אחד מבעלי המלאכה החשובים ביותר בקהילה. הוא ייצר ותיקן כלים רבים כגון כלי מתכת לצרכי בנייה, כלים חקלאיים, רכיבים לעגלות וכלי בית. פרזול סוסים הייתה אחת העבודות להן נדרשו הנפחים בתדירות גבוהה. ניתן לומר שלא היה כלי או חפץ שלא נוצר במקור על ידי הנפח, באופן ישיר או עקיף. בנוסף, חלק מן הפריטים שהכינו הנפחים כמו צירים, בריחים, ידיות, נברשות ושבשבות היו אסטטיים ומעוצבים להפליא.
עד לשנת 1790 תהליך ייצור מסמרים נעשה באופן ידני, מסמר-מסמר, בתהליך של ארבעה שלבים: חימום מוט ברזל, עיצוב הברזל בעודו חם בעזרת פטיש, הפרדת המסמר מתוך מוט הברזל ועיצוב חלק "ראש-המסמר" בעזרת פטיש. למרות שמדובר בתהליך מונוטוני הגוזל זמן יקר, מסמרן מיומן יכול היה להפיק עד 1,000 מסמרים ביום. כמו כן, הוא יכול היה ליצור תריסר סוגים שונים של מסמרים, נעצים ויתדות. סוג המסמר וגודלו הותאם לייעודו.
נדרשו אלפי מסמרים בעבור מבנים, רהיטים, נעליים וחפצים בבית לחם. רבים מהמסמרים של בית לחם והסביבה יובאו ולכן ייצור מסמרים ידני בבית לחם הפך במהרה ללא מעשי. ייצור המסמרים היה ממוסד ונעשה על-ידי גברים צעירים שהועסקו בשכר נמוך. בעשור האחרון של המאה ה-18 פותחו באנגליה ואמריקה כמה מכונות לייצור מסמרים אשר ייצרו עד 20,000 מסמרים ביום. לכן אחרי שנת 1800 מומחים לעיצוב מתכות ייצרו מסמרים רק כאשר נקרתה בדרכם ההזדמנות.
בועז פמסון,
מנהל בית הספר הגבוה למנעולנות מקצועית בישראל,
מייסד ומנהל "קורס מנעולן מקוון".
להרשמה לקורס מנעולן מקוון, בידקו מה המחיר עכשיו: כמה זה עולה?
אתם מוזמנים להציץ באתר שלי
המייל שלי bfemson1@gmai.com
הצטרף אלינו לעבוד כמנעולן מקצועי
התקשר עכשיו
פמסון בועז 0549552222
* הפרטים נמסרו בלשון זכר, אך מיועדים לנשים וגברים כאחד